NIE, NA INTERNETE NEMÁTE 7️⃣ ŽIVOTOV ❌ AJ VO VIRTUÁLNOM PRIESTORE SI CHRÁNITE SVOJ 1️⃣ REÁLNY ŽIVOT 🌐📧 Akokoľvek sa vám zdá, že…

NIE, NA INTERNETE NEMÁTE 7️⃣ ŽIVOTOV ❌ AJ VO VIRTUÁLNOM PRIESTORE SI CHRÁNITE SVOJ 1️⃣ REÁLNY ŽIVOT

🌐📧 Akokoľvek sa vám zdá, že aktivita na internete nemôže mať závažné dopady na váš reálny život, nie je to tak. V dnešnom svete sa nestačí brániť iba vo fyzickom priestore, ale čoraz dôležitejšia je ochrana v online prostredí. Na kybernetickej bezpečnosti záleží, či už ide o osobné súbory, citlivé informácie alebo údaje, ktoré zabezpečujú hladký chod firiem a organizácií.

💻 Niekoľkými jednoduchými krokmi však môžete svoje online údaje udržať v bezpečí 🛡

📌 Používajte jedinečné, silné heslá a neopakujte ich. Heslom zloženým z mena a dátumu narodenia sa vystavujete veľkému riziku, že sa hackeri dostanú k vašim údajom a spôsobia vám škodu.

📌 Nastavte si dvojfaktorové overenie pri prihlasovaní sa do vašich účtov, či už ide o e-mailovú schránku, sociálne siete alebo internetbanking. Okrem hesla tak zadáte aj špeciálny prihlasovací kód alebo potvrdíte pokus o prihlásenie na vašom mobilnom zariadení. Ide síce o krok naviac, ale zabránite ním zlodejom a podvodníkom, aby boli o krok pred vami.

📌 Pravidelne aktualizujte operačné systémy vašich digitálnych zariadení, prehliadače aj softvér, ktorý používate.

📌 Šifrujte a zálohujte si údaje. Predídete tak tomu, aby sa pri odcudzení vášho zariadenia nepovolaná osoba dostala k vašim údajom a zároveň neprídete o svoje súbory.

📌 Používajte antivírusové programy, ktoré vás ochránia pred spywarom a malvérom. Neklikajte na neznáme odkazy a neotvárajte prílohy v e-mailoch od neznámych alebo podozrivo vyzerajúcich odosielateľov. Často sú to práve tieto praktiky, ktoré môžu viesť k infikovaniu zariadení škodlivým softvérom.

📌 Nezdieľajte na internete citlivé informácie. Vaše fotografie, ale aj vašich blízkych, vrátane detí, môžu byť zneužité a s nástupom umelej inteligencie pretvorené tak, že bežný človek si ani nevšimne, že boli ukradnuté a zmanipulované. Vybudovanie dobrého mena trvá dlhé roky. Jeho zničenie kybernetickým incidentom niekoľko minút.

#BezpecneNaInternete #kyberbezpecnost

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Generated by Feedzy