Photos from Ministerstvo vnútra SR’s post

🚗 TABUĽKY S EVIDENČNÝMI ČÍSLAMI VOZIDIEL PO NOVOM: VÝROBA VO VLASTNEJ RÉŽII, ÚSPORA FINANCIÍ A NOVÝ DIZAJN ✅

Ministerstvo vnútra oficiálne predstavilo modernú linku na výrobu tabuliek s evidenčnými číslami vozidiel, ktorú od začiatku roka zabezpečuje štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne MV SR. Prevádzka sídli v Banskej Bystrici.

KONIEC MONOPOLU A ÚSPORA
💬 „Téma tabuliek bola v našej krajine dlhé roky takpovediac tabu, môjmu manažmentu v rezorte vnútra sa však po 20 rokoch podarilo vymeniť dlhoročného dodávateľa za lacnejšieho dodávateľa z Čiech. Už vtedy však naše automobilové opravovane prišli s myšlienkou, že by sme ich dokázali vyrábať vo vlastnej réžii. Po dvoch rokoch je to realita a aj vďaka tejto zmene usporíme z verejných financií ďalšie milióny eur,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

💬 „Nákup tabuliek v minulosti viedol k monopolizácii, následkom boli neprimerané ceny tabuliek nakupované štátom. V roku 2021 bola cena trojnásobná oproti cenám napríklad Českej republike. Pristúpili sme k systémovému riešeniu, ktoré spočíva v zmene spôsobu objednávania, zmene legislatívy a zmene dizajnu,“ spresnil štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.

✅ Legislatívne zmeny v evidencii vozidiel, najmä zrušenie dvojkrokovosti pri prepise vozidla, prispejú k ďalším úsporám aj z pohľadu počtu použitých tabuliek, čo bude mať aj citeľný environmentálny efekt. V rokoch 2017 až 2022 dopravné inšpektoráty vydali viac ako 17 miliónov kusov tabuliek.

🚗 Štát zvládol realizáciu výroby s ambíciou poskytovať služby nielen pre MV SR, ale aj pre iné rezorty, samosprávu, komerčný sektor, ako aj pre zákazníkov zo zahraničia. Linka dokáže vyrobiť 2 000 kusov tabuliek denne a jej ročná kapacita je 2,2 milióna kusov.

NOVÝ DIZAJN
➡ Nový dizajn vznikal na pôde Katedry vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení. Konečnému dizajnu predchádzala hĺbková rešerš dizajnov EČV používaných vo svete. Analyzovali parametre použitých písmen, pričom zohľadnili požiadavky ministerstva vnútra na čitateľnosť, jedinečnosť a nemodifikovateľnosť znakov.

💬„Vo veľkej miere sme zvýšili čitateľnosť značky, tvary sú taktiež prispôsobené špecifikám výrobného procesu,“ spresnil vedúci katedry Michal Tornay. Nové EČV sú teda lepšie prispôsobené strojovému čítaniu pre techniku Národnej diaľničnej spoločnosti či dopravnej polície.

ZMENY V EVIDENCII VOZIDIEL
➡ Od tohto roku sú zavedené celoslovenské evidenčné čísla vozidiel, ktorými sú aj dosiaľ vydané evidenčné čísla. Na nových typoch EČV už nie je skratka okresu.
➡ Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľa. Vlastník si pri predaji vozidla ponechať si tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo.
➡ Zrušil sa dvojkrokový prepis vozidla spočívajúci v tom, že najskôr pôvodný vlastník odhlási vozidlo na svojom dopravnom inšpektoráte a potom ho nový vlastník prihlási na svojom inšpektoráte.

➡ EČV s pôvodným dizajnom sa budú vydávať do vyčerpania skladových zásob od prechádzajúceho externého dodávateľa. Na dopravných inšpektorátoch sa teda ešte stále míňajú zásoby vyrobených EČV. Ak však vlastník či prevádzkovateľ vozidla požiada o celoslovenskú EČV s novým dizajnom, polícia mu to umožní. Nové tabuľky dostane tiež každý, kto požiada o zmenu držby či vlastníctva vozidla alebo o výmenu tabuliek prostredníctvom elektronických služieb.

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook Zdroj Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Generated by Feedzy