RUSI RABUJÚ UKRAJINSKÉ MÚZEÁ AKO NACISTI Ruské umenie sa preslávilo po celom svete. Najnovším “umením” Ruska je nielen kradnúť …

RUSI RABUJÚ UKRAJINSKÉ MÚZEÁ AKO NACISTI

Ruské umenie sa preslávilo po celom svete. Najnovším “umením” Ruska je nielen kradnúť územie, ale aj umenie.

Ruskí vojaci od začiatku invázie na Ukrajinu vyplienili a zničili desiatky ukrajinských múzeí a kultúrnych zbierok. Podľa expertov ide o najhorší zločin proti kultúrnemu dedičstvu od druhej svetovej vojny, kedy si nacisti na okupovaných územiach prisvojovali umelecké diela, alebo ich rovno likvidovali.

Len v Chersone Rusi ukradli okolo 15 000 artefaktov. Ďalšie v Mariupole, v Melitopole a iných mestách. Mizne všetko od antických nálezov, cez obrazy a sochy až po exponáty viažuce sa na druhú svetovú vojnu. Niekedy, ako v prípade skýtskeho zlata, ide o jedinečné predmety s nevyčísliteľnou hodnotou.

Vo vojnových konfliktoch sa vyskytujú prípady individuálnych krádeží. To, čo sa deje na Ukrajine, však podľa očitých svedkov vykazuje všetky znaky štátom organizovaného plienenia. Pripravené skupiny odborníkov vyberajú najcennejšie exponáty a hromadne ich odvážajú do Ruska. Nie je vylúčené, že sa časom objavia na čiernom trhu s umeleckými dielami a starožitnosťami.

Kremeľ sa snaží Ukrajinu ponížiť a poraziť nielen vojensky, ale chce aj vymazať jej kultúrne dedičstvo a identitu. Aj toto je skutočná tvár “ruskej kultúry”. Našou je pomoc Ukrajine. Barbarstvo, ktorého sa dopúšťa Rusko, musí byť odsúdené celou medzinárodnou komunitou.

📷 New York Times

#StojimeZaUkrajinou #hybridnehrozby

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo obrany Slovenskej republiky on Facebook Zdroj Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Generated by Feedzy