🔴 AKTUALITY Z REZORTU VNÚTRA ZA UPLYNULÝ TÝŽDEŇ 📌 Prinášame prehľad aktualít z rezortu vnútra za posledný týždeň. Viac informác…

🔴 AKTUALITY Z REZORTU VNÚTRA ZA UPLYNULÝ TÝŽDEŇ 📌

Prinášame prehľad aktualít z rezortu vnútra za posledný týždeň. Viac informácií nájdete na stránke ministerstva 👉 https://www.minv.sk/?tlacove-spravy Prajeme príjemné čítanie. 🙂

➡️ Ministri vnútra EÚ potvrdili potrebu spoločných európskych riešení 🤝🇪🇺

Roman Mikulec – minister vnútra SR sa zúčastnil na rokovaní neformálnej Rady pre spravodlivosť a vnútorné záležitostí vo švédskom Štokholme. Zástupcovia krajín EÚ primárne rokovali o skúsenostiach z oblasti nelegálnej migrácie a o navrhovaných riešeniach. EÚ opätovne potvrdila postoj, že najefektívnejším nástrojom v boji s nelegálnou migráciou je ochrana vonkajšej schengenskej hranice a efektívne riešenie návratovej politiky. Účastníci rokovania si zároveň symbolickou minútou ticha uctili pamiatku obetí minulotýždňovej havárie vrtuľníka, kde medzi obeťami bol aj ukrajinský minister vnútra D. Monastyrskyj, ktorý sa v minulosti rokovaní aktívne zúčastňoval.

Viac informácií ako aj postoj slovenského ministerstva vnútra si môžete prečítať tu 👉 https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=ministri-vnutra-v-stokholme-rokovali-o-nelegalnej-migracii-potvrdili-potrebu-spolocnych-europskych-rieseni

➡️ Ako to vidím ja 🔴🎙️

Minister vnútra SR Roman Mikulec zhodnotil tri roky pôsobenia vo funkcii ministra vnútra v podcaste OĽANO, ktorého bol v uplynulých dňoch hosťom. “Uplynulé tri roky vo funkcii ministra vnútra boli nesmierne ťažké tri roky, ktoré žiadny môj predchodca nezažil. Dostali sme do vienka svetovú pandémiu COVID-19, následne vojnu na Ukrajine, priamu vlnu nelegálnej migrácie cez našu krajinu, zastihla nás aj energetická kríza. Táto vláda má za sebou nesmierne ťažké obdobie a situácie na riešenie, ktoré sme však so zreteľom občana na prvom mieste, dovolím si povedať, zvládli. Touto cestou chcem poďakovať aj svojmu tímu a rovnako tak všetkým zložkám ministerstva vnútra, ktoré neúnavne pracovali, taktiež okresným úradom.”

Celý podcast s ministrom vnútra si môžete pozrieť a vypočuť tu 👉
https://youtu.be/xZ1ANvZeN_s

➡️ 27. januára sme si pripomenuli medzinárodný deň obetí holokaustu

27. januára 1945 bol oslobodený najväčší nacistický vyhladzovací tábor Osvienčim. Totalitný režim slovenského štátu počas druhej svetovej vojny zbavil židovských občanov základných ľudských práv a slobôd, majetku a nakoniec aj deportoval desaťtisíce z nich do koncentračných táborov. Celkový počet židovských obetí holokaustu z územia vtedajšieho Slovenska tvorí asi 70 tisíc osôb. Spolu bolo počas nacistickej genocídy zavraždených približne 6 miliónov Židov. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu sa napríklad tím odboru Prevencia kriminality kancelárie ministra vnútra stretol s predstaviteľmi Múzeum holokaustu v Seredi. Témou bolo ďalšie prehĺbenie spolupráce medzi rezortom vnútra a múzeom v oblasti vzdelávania žiakov a študentov, ale aj širokej verejnosti v problematike holokaustu. Spoločným cieľom je posilňovanie tolerancie v spoločnosti a predchádzanie nenávistných a extrémistických prejavov.

Zločiny holokaustu nemôžu ostať v zabudnutí ani v 21. storočí a je potrebné na ne poukazovať, aby sa už nikdy viac neopakovali. 🙏🕊️

➡️ Prevencia kriminality v roku 2022 pomohla takmer tisícke klientov 🆘🙏

Celoslovenský tím prevencie kriminality v rezorte vnútra v roku 2022 pomohol takmer tisícke klientov, a to prostredníctvom informačných kancelárií pre obete trestných činov. Pripravili celkovo 700 preventívnych aktivít pre viac ako 19-tisíc občanov SR. Spolupracovali s 330 subjektmi venujúcimi sa pomoci obetiam trestných činov a vyškolili viac ako 1 500 policajtov, zamestnancov rezortu vnútra, ako aj externých lektorov a preventistov. Občania sa zverili s mnohými náročnými situáciami a prípadmi, a to napríklad domáce násilie, pracovné vykorisťovanie či vyhrážky pedagogickému zboru. MV SR pomáha aj cudzincom a odídencom z Ukrajiny, pri ktorých sme identifikovali vojnové zločiny.

Viac sa dozviete tu 👉 https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=rok-2022-z-pohladu-prevencie-kriminality

➡️ Majitelia strelných zbraní POZOR❗ Už len do zajtra môžete požiadať o zbrojný preukaz pre niektoré typy zbraní ❗❗

Majitelia strelných zbraní, ktorí vlastnia doposiaľ políciou neevidované strelné zbrane, držba ktorých je však od 1. februára 2022 podmienená vydaním zbrojného preukazu, zbrojnej licencie a zaevidovaním, majú už len JEDEN DEŇ na to, aby v lehote do 31. januára 2023 PODALI ŽIADOSŤ o vydanie zbrojného preukazu, zbrojnej licencie alebo žiadosť o zaevidovanie strelnej zbrane na príslušnom oddelení dokladov, úseku zbraní a streliva okresného riaditeľstva Policajného zboru v mieste trvalého/prechodného pobytu. Taktiež je možné do uvedeného termínu získať „automatickú“ výnimku na zbraň kategórie A, ktorú legálne držali pred 1. februárom 2022.

➡️ Slováci si robia z podvodníkov dobrý deň ✅🚫

Polícia Slovenskej republiky prostredníctvom profilu Hoaxy a podvody – Polícia SR dostáva stovky správ od občanov, ktorí sa stretli s podvodníkmi, ale nedali sa oklamať. Aj vďaka preventívnym kampaniam Policajného zboru sú občania na Slovensku odolnejší voči podvodom.

Malú ukážku konverzácií s podvodníkmi nájdete tu 👉
https://www.facebook.com/hoaxPZ/posts/pfbid0jzo7dEX84tTTEcNC9QiFJmarnXrp1qTwqKhoWHmJmrLtSNVcaJ6nx9wMxuuWm56sl

➡️ O nových občianskych preukazoch so štátnym tajomníkom Tomášom Opartym 🔴🎙️🪪

Po cestovných pasoch vydáva Slovensko v biometrickej kvalite už aj občianske preukazy. Podrobnosti vysvetľuje štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.
Dozviete sa:
📌 V čom sa líši biometrický občiansky preukaz od staršieho typu?
📌 Ako je zvýšená bezpečnosť nových občianskych preukazov?
📌 Čo znamená biometria a bezkontaktný čip?
📌 Kde môže občan požiadať o nový OP a čo na to potrebuje?

🎙️ Podcast nájdete na streamovacích službách 👉 https://anchor.fm/mv-sr

➡️ Aj na lyžiarskej trati platia pravidlá, poznáte Biely kódex? ⛷️🏂🎿❄️

Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov vysokohorských oblastí vrátane lyžiarskych stredísk, aby dodržiavali odporúčania a pokyny HZS, pravidlá správania sa na lyžiarskej trati, tzv. Biely kódex a dbali na svoju bezpečnosť. Biely kódex má formu usmernení, povinnosti osôb na lyžiarskej trati upravuje priamo zákon o Horskej záchrannej službe.

Stiahnite si Aplikáciu HZS ✅, ktorá umožňuje v rozmedzí niekoľkých metrov určiť, kde sa nachádzate. Stlačením tlačidla odošlete núdzovú správu a zároveň ste prepojený na Operačné stredisko tiesňového volania HZS. Okrem GPS polohy zdieľate zdravotné údaje, špecifikáciu problému, kontakty na blízke osoby a ďalšie dôležité informácie, ktoré urýchlia pomoc.

Viac informácií o Bielom kódexe nájdete tu 👉 https://www.facebook.com/photo?fbid=558971796259557&set=a.222355789921161

Autor správy, foto a správu publikoval Ministerstvo vnútra SR on Facebook Zdroj Read More

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Generated by Feedzy